Sivut

21.10.2013

Mielipide: Lihan syönti ja nahkavaatteet ok mutta turkikset ja lehmäntaljat ei ?

Luin Christan postauksen uudesta karvatakista. Tällä hetkellä muodissa onkin kaikenmailman karvat ja varsinkin karvaliivit. Christa otti myös esille sen, miten häntä syytettiin kannustamisesta turkiksien käyttöön yhden leoparditakin vuoksi. Mitä helkkaria ? Tuo kyseinen leotakki on ihan normaali kangastakki, en käsitä miten yhden kuvion perusteella joku voi ladella tuommosia syytöksiä. :--D Noo, suositut bloggarit saa paskaa niskaan, sen tietää kaikki.


 Oon aikasemminki miettiny tätä asiaa. Mm. Mikko Puttonen omistaa lehmäntaljan ja kyllä siitäkin haloo syntyi. Onhan ne taljat ja turkikset niin ällöttäviä ja väärin eläimiä kohtaan! Samalla nää haukkujat saattaa omistaa hanskat tai kengät tai vaikka laukun jotka on aitoa nahkaa. He syövät myös normaalia jauhelihaa. Näen tässä asiassa semmosta tekopyhyyttä että huhhuh. Miten se lehmäntalja tai turkistakki loppujen lopuksi eroaa niistä nahkakengistä? Ehkä se on se kun turkiksissa ja taljoissa näkyy se eläimen ulkonäkö, mustissa nahkakengissä sitä ei enää huomaa. Kaikki ei edes hoksaa ajatella, että ne AIDOT NAHKAKENGÄT on tosiaan sitä eläimen nahkaa ja se nahka on joskus ollut elävän eläimen päällä.


Mäkin ajattelin ennen että turkikset on aika ällöttäviä mutta voinko tosiaan olla sitä mieltä, jos samalla syön lihaa? Turkistarhaus on väärin ja niitä elikoita aika usein kohdellaan päin vittua, mut niin se on tuolla teurastamoillakin. Oon nähnyt niin surullisia videoita juuri noista paikoista et itkuhan siinä meinaa päästä. En enää ees halua katsoa niitä videoita kun ei niille asioille pysty itse mitään tekemään.


Onhan lihansyönnissä ja turkiksissa kuitenkin semmoinen suuri ero, että lihaa ihminen syö siksi että pysyy elossa, mutta turkikset on usein vaan sitä ulkonäön kohentamista. Samoin se eläintalja siellä olohuoneen lattialla. Siinä mielessä lihansyönti on eriasia, mutta toisaalta moni kasvissyöjä pysyy hyvin elossa ilman lihaakin. Proteiinia saa kyllä tarvittaessa muualtakin. Itse en kyllä osais heittää hyvästejä kanalle tai maksamakkaralle. Muuten en lihasta hirveästi välitä, paitsi makkaranpaisto juhannuksena on kyllä niin parasta. Eipä siinä tuu hirveästi mietittyä, että tääkin nakki on joskus ollut elävän eläimen sisällä tärkeässä tehtävässä. Ja nyt meikä vaan syö sen ilman huolen häivää. Meinaa kyllä naurattaa kun tuo on jotenki niin ironista. :D


Jokainen ihminen vois miettiä, mikä niissä turkistakeissa on kamalampaa kuin nahkahansikkaissa? Samalla tavallahan se takki lämmittää, mut jostain syystä se tuomitaan paljon pahemmaksi asiaksi kuin hanskat. Tai kokonainen nahkatakki? Ehkä se tosiaan on niiden karvojen ansiota sitten kun karvatakki mielletään pahemmaksi asiaksi kuin nahkatakki.

Mitäs te ootte mieltä?

Kaikki kuvat H&M:n verkkokaupasta.

35 kommenttia:

  1. Niin ja seki vielä, että sitte ku se vahinko on jo tapahtunu (eläin tapettu ja pistetty lihoiksi) niin eikö se oo sama käyttää ne turkit jotenki hyödyksi sen sijaan, että pistää ne roskiin? En sitte tiiä käytetäänkö ne samat eläimet mitkä teuraaksi menee niin niitten turkit sitte jotenki hyödyksi, mutta fiksua se mun mielestä olis. Muuten en jaksa ottaa tähän mitään kantaa, koska paskamyrsky.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ois järkevää. :D Mutta paskamyrskyt on aika hauskoja !

      Poista
  2. Ihmisen alkuajoista lähtien luolaihmiset ovat kehittyneet nimenomaan lihan takia sillä liha kasvatti aivoja, jos pari kettutyttöä käy avaamassa lukkoja turkistarhoista niin ei ne turkikset tai lihamyynti lopu maailmasta :D vaikka joku olisikin kasvissyöjä niin itse en silti ikinä rupeais sillä liharuoka kuuluu osittain suomalaiseen kulttuuriin kuten makkaranpaisto kesäisin ja joulukinkku talvisin :p
    Mielestäni ihminen saa syödä lihaa sillä ihminen pyörittää yhteiskuntaa ei eläimet. Jos lihansyönti kiellettäisiin ihmiseltä niin seuraavaksi pitäisi kai petoeläimiltä kieltää? :D olisi huvittavaa nähdä joku fundamentalistieläinaktivisti joka yrittää mennä Leijonan suusta hakemaan gasellia xD

    p.s. tiedän tapauksen jossa eräs kasvissyöjä torui aina lihansyöjiä mutta itse ei tajunnut että käytti eläinrasvasta tehtyjä hoitoaineita ja eikä sitä että monet sen syömistä karkeista sisälsi eläinperäisiä lisäaineita antamaan makua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo en minäkään kyllä ymmärrä miks jotkut ei syö lihaa! Joitakin se ällöttää joka on kyllä ihan ymmärrettävää, ite en kyllä lihasta luopuis. Ja kai se johtuu siitäkin kun on aina pienestä asti lihaa syöny, kyllähän se tähän kulttuuriin kuuluu. Ja se joulukinkku tosiaan<3 Vaikka enemmän oonki joululaatikoiden ystävä. :D
      Hyvä pointti kyllä tuo, ihminen on lihansyöjä ja eläin samalla lailla kuin vaikka se leijona. Että tavallaan ne kasvinsyöjät tekee semmosta mikä ei ihmiselle oo luontasta.

      Mä en oo tiennykään et hoitoaineissa ja karkeissa olis eläinperäisiä juttuja. :o Noo nyt tiiän ! Eipä nuo asiat mua kauhistuta mut nää kasvinsyöjät ja muut vois vähän ottaa asioista selvää. Ärsyttää muutenkin se kun osa heistä pitää vaan sitä omaa juttua oikeana eikä hyväksy niitä jotka sitä lihaa syö.

      Poista
    2. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu myös perhesurmat, naisten(ja lasten)hakkaus ja ittensä juominen hengiltä.

      Jos paras puolustus lihansyöntiin on se että "se kasvattaa aivoja" niin ehkä se onkin tarpeen.

      Kasvissyöjä ei syö lihaa, mutta saattaa käyttää eläinperäisiä tuotteita. VEGAANI ei käytä eläinperäisiä tuotteita, kaksi eri asiaa.

      Tästä vois provosoitua vaikka mihin mutta ei jaksa.

      Poista
    3. Kyllähän noita perhesurmia tuntuu edelleen olevan. Ja känniset ukot ja akat hakkaa perhettään. Ei mee hyvin... Ei näistäkään asioista hirveesti puhuta.

      Itte en tiiä kasvattaako lihansyönti aivoja, mut ite ainakin syön lihaa koska se on hyvää. Ja siitähän sitä proteiinia saa. Saahan sitä muustakin tietenkin mut tuntuu luonnollisimmalta syödä lihaa. Sitäkään en kuitenkaan hirveästi syö, kanaa ja maksamakkaraa niinkuin oon tuolla sanonutkin, jauhelihaakin.

      Minä en oo tiennykään että vegaani ja kasvissyöjä on eri asioita. Aina sen on käsittäny niin että se on sama asia eli ei syö lihaa. :D

      Poista
  3. hmmm tämä aihe on aika monimutkainen ja kiva kun teit siitä postauksen että ihmiset voi sitä sitten pohtia :)

    Oma kantani on oikeastaan se että en ilkeäisi pistää päälleni mitään mikä muistuttaa jotain elukkaa. En tykkää ajatuksesta että kettuparat hytisee jossain häkeissä ja sitten ne nyljetään. Myöskään jotkut puolikkaat ketuntassut riekkumassa olkapäillä, hyyyyiks! Tekokarvareunat ulkotakeissa ei aiheuta äklötystä kuitenkaan, ne vielä menee.

    Ruuan suhteen taas olen jopa vähän 'välinpitämätön' tässä asiassa.. Syön sitä mistä tykkään ja melkein alan meuhkaamaan jos ne pihvit onkin jotain teollista paskaa eikä oikeaa lihaa :D

    Vaikka joku kulkisikin turkiksen kanssa tuolla, en koe olevani 'oikeutettu' menemään riehumaan asiasta koska itsekin syön lihaa ja ihan hyvillä mielin. Muakin ärsyttää nämä muka-hipit jotka tahtoo pelastaa maailman - omilla mukavuusehdoillaan, hohhoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän itteänikin jollain lailla ällötyttää kaikenmailman minkkiturkit ja varsinkin semmoset huivit joissa on se pääkin vielä jälellä. :D Mitä enemmän vaate näyttää eläimeltä niin sitä enemmän vastaan ihmiset on.

      Mullekin on tärkeetä että se liha mitä syön nii ois kans lihaa. Esim nää Atrian lihapullat sun muut einekset ei oo kyllä lihaa nähnykää :D Kaikkia rustoja ja jänteitä ja nahkaahan ne sisältää.

      Joo en minäkään menis kenellekään riehuun jos jotain turkismummoja tuolla menee. :D Siihen ois oikeus ehkä vasta sitten kun itekin on täysin varma ettei käytä mitään eläimistä tehtyjä vaatteita tai syö vaikka sitä lihaa.

      Poista
  4. OIKEAT turkikset on musta ehdottoman väärin, ja kyllä, syön lihaa. Näin siksi, koska itse syön ainoastaan luomulihaa, eli eläimet joita syön ovat eläneet onnellisen elämän. Niillä on ollut tilaa liikkua, hyvää ravintoa ja tarpeidensa mukaiset oltavat- voiko samaa sanoa turkistarhalla elävistä eläimistä? Ei.

    Myönnän, että normaalin lihan syöminen on kuitenkin aika sama juttu, mutta pidän silti turkistarhausta pahempana juttuna. Koska esim. opiskelijoilla tai muutenvain vähävaraisilla ihmisillä ei välttämättä ole varaa luomulihaan ja liha sattuu olemaan sellainen mitä ihmiset tarvitsevat (paitsi jos koko maailma ryhtyisi kasvissyöjiksi, mutta tällöin olisi ongelmana se, että eläimiä olisi liian paljon) ja turkikset ovat vain sellainen juttu mitä jotkut ihmiset haluavat. Ja esimerkiksi nahkakenkiä on naurettavaa verrata turkiksiin, kengissä on vain käytetty koko eläin, liha on mennyt syötäväksi ja nahka/turkki vaatteisiin. Tekoturkikset on taas eri juttu, niitä vastaan mulla ei ole mitään :-D Mut joo, tästä aiheesta keksis vaikka kuin paljon puhuttavaa, hyvä postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin nuo turkikset on jollain lailla väärin. Tuo luomuliha kuulostaa ihan kivalta jutulta, uskon että sellanen liha on parempilaatuisempaakin jos se eläin on saanut elää hyvän elämän. :) Turkistarhaus on usein julmaa, sen takia en sellasia turkkeja hyväksy jotka on tällasilta eläimiltä otettu.

      Nyt meni vähä ohi tuo yks lause, siis onko lihaksi menneiden eläinten nahkat menny vaatteisiin vaaai? :D Ja entä nää turkikset sitten, käytetäänkö pelkästään noiden turkistarhaeläinten karvaa niihin, vai meneekö esim. lihaksi menneiden eläinten turkit hyötykäyttöön turkiksiin? Vai tehdäänkö niistä kenties vaikka niitä kenkiä? Tai normaaleja nahkatakkeja. En oikeen tiiä miten nuo nahkavaatteet ja turkisvaatteet eroaa toisistaan lopulta. :o

      Kiitos kehuista! :)

      Poista
    2. Samaa mieltä anonyymin kanssa!
      Ite oon ollu nyt melkein 4kk syömättä punaista lihaa (toki muutaman kerran kohteliaisuussyistä olen jotain esim. kastiketta maistanut), mutta syön edelleen kanaa ja kalaa. En tuomitse lihaa syöviä, koska itekin olen melkein koko tähän astisen elämäni sitä syönyt, mutta mun mielestä jokainen vois miettiä minkälaista ja missä tuotettua lihaa syö!

      Esim. ite voisin heti alkaa takaisin punaisen lihan syöjäksi, jos tietäisin, että nää possut on muute varmasti eläny hyvää elämää ja nää lehmät on muute päässy pihalle. Kanarasioista sen nykyään näkeekin että missä ne on tuotettu ja kalalla nyt ei mulle oo niin väliä kun en niin usein sitä syö, vaikka siis syönkin. Tietysti mielellään lähivesistöistä sekin :)

      Lähiruoka ja nimenomaan suomalainen liha on ne mitä ihmisten pitäis tajuta! Mitä järkeä on raahata jotain shaissee sisältävää liharuokaa esim. italiasta, kun samaa voi saada tuoreempana ja laadukkaampana suomesta. Ja suomessa nuo teurastamot on suurimmaks osaks kyllä asiantuntevia ja hyvin työnsä hoitavia. Tietysti saattaa maksaa enemmän, mutta itse söisin erittäin mielelläni vaikkapa kallista suomalaista hevosenlihaa kuin mäkkärin halppis hampurilaista, koska TIEDÄN, että se suomalainen hevonen on saanut hyvän kohtelun toisin kuin se amerikkalainen lehmänköntys.

      Käytän nahkaisia rats. varusteita (tietysti, koska kestävyys yms), mutta se on OK että niistä eläimistä otetaan lihat ja nahat päätyy hyötykäyttöön. Yhtäkään turkista ei tarvitse mun takiani kasvattaa, pärjään loistavasti ilman että niitä kettuja kidutetaan että saisin karvatakin! :D


      En tiiä onko tässäkään kommentissa suurempaa ideaa, mutta tosi hyvin toteutettu ja tosi järkevä postaus!

      Jos haluaa lisää tietoja ruuantuotannosta tuolla amerikan maalla niin kannattaa kattoo se joku yle areenassa oleva docventures ruokavallankumous (tms?), jos se vielä on siellä. Sen jälkeen en voinut kuin todeta jälleen kerran, että voi amerikan kehitysmaa! :/

      Poista
    3. Mäkin oon joskus miettiny et jättäiskö sen punaisen lihan, mut en vaan jaksa niin miettiä tarkkaan mitä nyt saa syödä ja mitä ei. :D Kun sitä punasta lihaa ei tosiaan tuu syötyä kovin usein. Jauhelihaa tehää Harrin kans sillon tällön ja ite laitan voileivän päälle maksamakkaraa. Ja jossain muualla jos syön ja on tarjolla lihaa niin kyllähän sitäki tulee syötyä.

      On kyllä ollu hirveesti mediassa kaikkia videoita missä näkee miten hirveissä oloissa monet teuraseläimet on :( Ne on kyllä ihan kamalaa katteltavaa... Ei niistä lihoista ikinä tiiä missä ne valmistetaan ja miten ja missä oloissa ne elukat on ollu. Pitäis laittaa kaikkiin suomalaisiin lihoihin mun mielestä niitä tietoja, niinkun niissä kanapaketeissaki nykyään on. Ja vaikka joku väittäski että meidät lihat on eettisesti tehty niin mistä sen tietää puhuuko ne totta?

      Suomessa kyllä aika hyvin syödään kotimaista lihaa :D En käsitä miks ees tuodaan mitään ulkomaisia lihoja tänne, ei niitä kovin moni taida ostaa..

      Sais mun puolesta kaikki teuraseläimet laittaa kokonaan hyötykäyttöön, otettas nahat ja karvat. Miksei niistä teuraseläimistä vois niitä karvaturkiksia tehä? En tiiä tehäänkö mut ilmeisesti ei ? :o

      Pitää kyllä kattoo tuo dokkari! Oon ollu jo muutenki pitkään sitä mieltä et jenkit on perseestä ja tekopyhiä. Ja kiitos kehuista! ^^

      Poista
    4. Niin ja sitä vielä että teuraaksi menneiden eläinten nahkat käytetään yleensä juurikin näihin vaatteisiin, kenkiin, varusteisiin yms ja sitten ne turkikset on nimenomaan niiltä ketuilta/minkeiltä, joita kasvatetaan vaan siihen tarkotukseen. Esim näin vertauskuvallisesti, monellako oot nähny aidosta lehmäntaljasta (karvat ja kaikki mukana) tehdyn takin päällä? :D Niistähän tehään sitten lähinnä vaan mattoja.

      Poista
    5. "Ja esimerkiksi nahkakenkiä on naurettavaa verrata turkiksiin, kengissä on vain käytetty koko eläin, liha on mennyt syötäväksi ja nahka/turkki vaatteisiin." << tossa puhuin siis vain lehmistä jne eläimistä joita syödään, en turkistarhaeläimistä :-) Eli esim. kengät ja nahkatakit tehdään eläimistä jotka ovat menneet syötäväksi. Aitoihin turkiksiin käytetään pelkkiä turkistarhaeläinten turkkeja.

      Poista
    6. Aivaan, tätä just mietin että onko ne turkikset siis tehty VAIN turkistarhaeläimistä, mikä on mun mielestä väärin. Laittaa nyt eläimet kuolleeksi yhden turkin takia? Ja yleensähän ne on siellä vielä ihan hirveissä oloissa. :( Joten näemmä turkistarhauksella ja niillä normi nahkavaatteilla on se ero, nahkavaatteet on eettisempiä :)

      Poista
  5. Vaikka lihaa syönkin niin aitoa turkista en päälleni laittaisi, ihan periaatteesta. Ne on kalliita, rumia, ja ne ällöttää mua.
    Turkikset on muistaakseni yks suomen tuonneista. Ulkomaalaiset tykkää turkiksista ja niitä meiltä saa.
    Turkistarhaus on OK, kunhan eläimillä ois asiat kunnossa, eli vettä ja sopivasti tilaa.

    En erityisemmin tiedä, miten teuraselukoita kohdellaan tehtaalla, mutta kun ne tehtaalle on matkalla, on matkan varrelle järjestetty pausseja ja jaloittelua.

    Vihaan kirppareilla niitä ketunraatoja, juurikin niitä, jotka sisältää pään ja jalat... HYI!! Periaatteesta en osta niistä pöydistä mitään, vaikka oiskin jotain kiinnostavaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään sitä turkista laittas päälle, vaikka syönkin lihaa. Vaikka periaatteessa se on vähän tekopyhää pitää ällöttävänä turkkia jos syö lihaa. :D Vaikka onhan ne silti eri asia. Jos se turkki on kuitenki tehty eettisesti, niin mitä vikaa siinä siinä tapauksessa oikeestaan olis? Kaipa kaikki nää on mulle ok kuhan eläimiä kohdellaan hyvin. En kyllä sulata sitä, että joitain eläimiä käytetään pelkästään siihen turkiksen tekemiseen ja ne joutuu sen takia kuolemaan, että ihminen saa päälleen niiden karvat. Kuvottavaa...

      Joo nuo on kyllä aivan järkyttäviä joissa on periaatteessa koko kettu mut sisälmykset on vaan otettu pois ja nahka ja pää ja tassut jälellä. :D Yäk!

      Poista
  6. "En enää ees halua katsoa niitä videoita kun ei niille asioille pysty itse mitään tekemään." Miksi niille ei voisi tehdä mitään? Jätät sen kanan tai maksamakkaran kaupan hyllylle ja korvaat sen jollain kasvisperäisellä. Niitä löytyy vaikka mitä! Kun on sitä elintasoo niin voi helposti vaikuttaa siihen, millaista ruuantuotantoa haluaa rahoillansa tukea. Jos eläinten kohtelu ruokateollisuudessa saa sut surulliseks, pistä rahas johonkin muuhun kun väkivallan tukemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän mä oon tuota aina miettinyt tottakai, mutta jos nyt päätän lakata syömästä lihaa tms niin auttaako se niitä eläimiä? Ei. :D Kyllä se apu niille eläimille menee vasta sitten kun miljoonat ihmiset lopettaa lihan syömisen. Nykyään on monia kasvissyöjiä ja siellä ne eläimet vaan kituu edelleen. Suomessa luulis olevan paremmat olot teuraseläimillä, ainakin nää kanat voi kuulemma jo paljon paremmin? Mut se, että rythyisin kasvissyöjäksi kokonaan sen takia että eläimet ei kärsisi, ei oo mun mielestä mitään järkeä. :/

      Poista
  7. Näen tekstissäsi pelkkiä tekosyitä tehotuotannon ja tehotuotetun lihan puolustamiseen sekä tukemiseen ja silmien sulkemista niiltä ongelmilta. Se on ihan normaalia ja moni tekee niin, koska vaikeilta asioilta on helpompi sulkea silmät ja jatkaa kuten aina ennenkin, kuin kohdata ne asiat ja sitten muuttaa omaa käytöstään niin, ettei jää itselle huono omatunto siitä omasta toiminnasta.

    Ei ole pakko lopettaa lihansyöntiä jos ei halua, jaksa tai näe siinä järkeä, mutta on todella typerää valehdella itselleen ja sulkea silmänsä siltä, että se oma toiminta joka tapauksessa on epäeettistä, epäekologista ja todella itsekästä ja toimimalla niin tuet myös jatkossa sitä toimintaa. Syö siis lihaa jos haluat, mutta älä puolustele lihansyöntiäsi valehtelemalle itsellesi. Asioita saa tehdä, mutta sitten pitää olla myös valmis rehellisesti kohtaamaan ja myöntämään ne oman toiminnan aiheuttamat haittapuolet (eli tässä tapauksessa mm. oma itsekkyys ja mukavuudenhalu toisten kustannuksella).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo sää voit nähä mitä haluat mut ei nää nyt mitään tekosyitä ole. :D Enkä todellakaan itelleni valehtele. En vaan nää järkeä lopettaa sitä lihansyöntiä. Ja niinkun tuolla ylempänä jo sanoin niin Suomessa luultavasti tuolla lihatuotannon puolella on asiat hyvin. Tietenkään sitä ei voi tietää mutta näin on kuulemma, toisinkuin turkistarhauksessa...?? Nään myös asian niin että tarvin sitä lihaa ja tuntuis typerältä jättää se pois, koska ihminen nyt sattuu olemaan sekasyöjä ja syömään lihaa. Ainakin musta tuntuis ilman lihansyöntiä että jotain jää pois mitä tarvitsee. Tuo sun teksti kuulostaa siltä että lihansyönti on väärin ja epäeettistä mutta syöhän monet nisäkkäät lihaa?

      Poista
  8. Sitten ihan näin ajatuksien herättäjänä joitakin kysymyksiä, ei tarvitse vastata minulle, mutta vastaa rehellisesti itsellesi:

    Pystyisitkö syömään eläimen jonka olet tuntenut elävänä?
    Pystyisitkö itse katsomaan eläintä silmiin ja tappamaan sen ruuaksi itsellesi, vaikka oma henkesi ei olisi kiinni siitä -vaan siksi, että liha on hyvää ja minä haluan?
    Pystyisitkö syömään koiraa, tai ihmistä?
    Pystyisitkö edes leikkaamaan itsellesi lihanpalaa edessäsi olevasta kuolleesta eläimestä?
    Olisiko oikein laittaa 60 neliömetrin asuntoon 60 isoa koiraa häkkeihin tai pieniin narunpätkiin kiinni koko niiden elämäksi, koska se olisi jonkun elinkeino ja niistä tehtäisiin sitten ruokaa, nahkavaatteita ja turkiksia?

    Jos vastauksesi noihin kysymyksiin on "ei", miten pystyt syömään lihaa ylipäätään? Se kaupasta paketissa ostettu liha ei ole peräisin mistään elottomasta lihantekokoneesta tai tyhjästä ilmestynyt. Se on peräisin jostain elävästä, tuntevasta, ajattelevasta, älykkäästä ja tiedostavasta yksilöstä. Yksilöstä, jolla on ihan samanlaiset tarpeet ja tunteet kuin esimerkiksi lemmikkikoiralla tai vaikkapa ihmisellä. Olennosta, joka elää koko elämänsä stressaavissa, epäeettisissä ja surkeissa oloissa, ilman virikkeitä, ilman auringonvaloa ja ilman luonnollista, lajityypillistä ruokaa tai mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Saamatta yksilöllistä huolenpitoa ja huomiota, masentuneena, muiden stressaantuneiden ympäröimänä. Oloissa, joissa lemmikkieläimiksi mieltämämme eläimet (esim. koirat, kissat ja hevoset) eivät saisi elää, koska niiden pitäminen vastaavissa oloissa olisi lain mukaan eläinrääkkäystä. Tämän kaiken se eläin on joutunut kokemaan ja jatkossa moni muu eläin joutuu kokemaan vain siksi, että sinä saat lihaa lautaselle. Lihaa, jota et tarvitse hengissä tai edes terveenä pysyäksesi. Lihaa, jota syöt koska se on hyvää.

    Lisäksi tehotuotanto vaikuttaa hyvin negatiivisesti koko maapallon väestöön, koska se on niin epäekologista. Valitsemalla tehotuotetun lihansyönnin teet siis samalla todella itsekkään valinnan. Ei pelkästään sitä syömääsi eläintä vastaan vaan koko maailmaa ja esim. tulevia sukupolvia, jotka tätä palloa asuttavat meidän jälkeemme, vastaan.

    Se, että sinun lihan syönnin lopettaminen ei lopeta koko maailman tehotuotantoa kerralla, ei ole se pointti. Pointti on siinä, millainen ihminen sinä haluat olla. Millaista toimintaa sinä haluat tukea omalla toiminnallasi. Mitä sinä olet valmis tekemään toisten hyvinvoinnin kustannuksella, jotta itselläsi olisi helpompaa ja kivempaa.

    Kukaan ei pidä itsekkäistä ihmisistä tai ihmisistä, jotka tukevat väkivaltaa (eläimiä tai ihmisiä kohtaan). Et varmaan pidä itsekään sellaisista. Miksi siis itse haluaisit olla sellainen? Et haluaisi hengailla itsekkään, väkivaltaa omilla valinnoillaan tukevan tyypin kanssa -miten voit olla onnellinen itsesi kanssa, jos olet itse sellainen? (Vastaus: et voikaan, sen takia yrität oikeuttaa toimintaasi kaikenlaisilla tekosyillä ja selityksillä)

    Tosiaan, en odota sinulta vastausta ja selittelyä ja puolustelua -en edes halua kuulla niitä. Haluan, että mietit noita asioita itsesi kanssa, rehellisesti. Ja sen jälkeen mieti uudelleen, haluatko ihan oikeasti syödä lihaa.

    Tarkoitukseni ei ole myöskään syyllistää tai hyökätä. Tarkoitukseni on herättää ajattelemaan itse, omilla aivoilla. Ja edelleen, syö lihaa jos haluat, mutta älä sulje silmiäsi sen haittapuolilta ja väitä, ettet voi muutakaan tai ettei sinun tekemisilläsi ole väliä. Sillä sinun tekemisilläsi on väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ihan mielellään vastaan näin pitkään kommenttiin, en kyllä vielä lukenut sitä mutta nyt alan lukemaan. :D

      - Tuosta ekasta kysymyksestä tulee vaan mieleen tyyliin oman lemmikin syöminen kun se on kuollut. En usko että voisin jonkun hevosen syödä, joka on mulla lemmikkinä ollut.
      - Hmm no tätähän ne muut nisäkkään nimenomaan tekee kun hankkivat ruokaa tuolla. :D Ihminen on sitten eri asia koska ihmisellä on äly ja moraali. Oon miettiny joskus että pystyisinkö esim. metsästämään ja tappamaan niitä eläimiä että saisin ruokaa itselleni. Jos luolaihmisiä oltais niin tietysti se elämä olis sellasta, mut nykyelämässä pärjää ilman lihaakin vallanmainiosti. Ite vaan ajattelen että ihminen tarvii lihaa, ei paljoa mutta jonkin verran. Olihan jossain uutisissa vähä aikaa sitten se että Suomessa syödään liikaa lihaa ja se on kyllä totta. :D
      - Tuskin voisin syödä koiraa tai ihmistä, niinkuin kukaan muukaan ihminen ei pysty mut se on aika outoa kun kuitenkin syödään porsaita ja lehmiä....!
      - En yhtään osaa sanoa tähän mitään, että pystyisinkö leikkaamaan. :D Kyllähän sitä moni hirvimetsästäjä tekee kun se kaadettu hirvi tulee sinne ruokapöytään. Kyllä ehkä pystyisin mutta onhan se tosi ällöttävää jos on ihan tuore liha siinä ja verta kaikkialla.
      - Ei mun mielestä ole oikein se, että ne lehmät ja kaikki on hyvin pienissä tiloissa toisissaan kiinni, vain tarkoituksena kuolla ja joutua ruuaksi tai vaatteeksi. Jos eläimestä tehdään ruokaa tai vaate niin pitäisi niillä silti olla hyvät oltavat ennen sitä. Ja ne ansaitsevat kuolla nopeasti ja kivuttomasti. Harmi vaan että tää ei todellakaan toteudu monessa paikassa, varsinkaan ulkomailla.

      Tosi hyvä pointti muuten tuo, että lemmikkieläinten pitäminen huonoissa oloissa on lainvastaista. Mutta silti teuraseläimet saa olla huonoissa oloissa? Ajatellaanko se niin, että koska niistä tulee jokatapauksessa ruokaa, niillä ei tarvitse olla hyvät oltavat. Mutta ite nään että ihminen tarvitsee sitä lihaa vähän, paitsi nykyään se ei oo niin justiin kun proteiininlähteitä on muitakin. Jotain soijapihvejä maistoin kotona, jotain lihanmakua niissä oli mut ei ollu kyllä yhtään sama asia kuin oikea pihvi. Jotenkin sitä aattelee et jos nyt lihaa syö niin pitää sen olla kunnollista lihaa et lähtee nälkä jne. Ehkä se on tää kulttuuri täällä Suomessa kun sitä lihaa arvostetaan niin paljon?

      Tuo kuulostaa nyt joltain kavissyöjien saarnapuheelta ja siltä että vain sinä olet oikeassa ja tiedät nämä asiat ja jos joku syö lihaa niin se tekee väärin ja kaikki lihansyöjät on hirveitä ihmisiä. :D Kyllähän noita asioita on hyvä ajatella, ja oonkin ajatellut. Ja kyllä se vaan siltä tuntuu ettei mun syömisillä paljon ole väliä kun katsotaan koko maailmaa. Se on semmonenki juttu, että jos Suomi sais vähennettyä kaikki päästöt nollaan, ei sillä ole maailmassa mitään väliä koska pelkästään Kiinan päästöt on kuukaudessa/viikossa samaa luokkaa kuin Suomen päästöt koko vuonna.

      Ja kyllä minä ainakin oon ostanut vain sitä suomalaista lihaa. Jos niillä eläimillä onkin hyvät oltavat Suomessa, niin miksi se lihansyöminen ois enää siinä vaiheessa väärin? Eläimet syö toisiaan koska se on elämän kiertokulku. En oikeen tiiä miten näistä Suomen tehtaista vois ottaa selvää, tuskin missään mainostetaan että jonkun Atrian tehtaalla eläimillä on huonot oltavat. Kun näitä surullisia videoita on juurikin vain ulkomailta. Ainakin nää kanat on Suomessa nyt hyvinvoivia, niissä jossain kanapaketeissa lukee että missä tilalla kanat on kasvanu jne. :D Ja Suomessahan myydäänkin nykyään vain vapaan kanan munia. Edistysaskelia Suomelle!

      Poista
  9. ärsyttää oikeen miten paljon tommosia asioista tietämättömiä tyhmiä blondeja (sekä muita) on !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattais varmaan kertoa asioista jos jotain tietää eikä tulla haukkumaan muita? :D Ei tuosta nyt hirveästi apua oo. Kyllä muakin ärsyttää kovasti kun anonyymit avautuu mutta omalla nimellä teiltä tuskin tulis yhtään minkäänlaista sanottavaa!

      Poista
  10. Huoh, teit juuri sen, mitä toivoin ettet tee. Selittelit ja puolustauduit minulle, etkä vastannut rehellisesti itsellesi. Minä en kysynyt, pystyykö joku toinen ihminen tai toinen eläin tekemään noita asioita. Minä kysyin pystyisitkö sinä. Ja jos et pystyisi, niin miten pystyt syömään eläintä ylipäätään, koska jonkun on kuitenkin täytynyt tehdä nuo asiat sille eläimelle.

    Jos haluat puhua siitä, miten leijonakin syö antiloopin koska ei selviäisiä ilman sitä hengissä, niin voidaan puhua siitäkin, mutta se on kyllä ihan täysin eri asia kuin se, että ihmiset syövät tehotuotettua lihaa vaikka eivät sitä tarvitse hengissä ja terveenä pysyäkseen. Jos sinä metsästäisit lihasi itse, voitaisiin sitä verrata tuohon muiden eläinten metsästyskäyttäytymiseen. Ja mielestäni siinä ei ole edes mitään pahaa -minä vastustan tehotuotantoa, tehotuotetun lihan syömistä, en suinkaan itse lihansyöntiä.

    Pointtini oli siinä, että moni pystyy syömään lihaa niin kauan, kun ei tarvitse miettiä ja kohdata sitä, mistä se liha on peräisin. Niin kauan, kuin se tulee valmiina siistinä pakettina kaupan hyllyltä. Jos pitää itse silmästä silmään kohdata se, että toisen elävän olennon tulee kuolla sinun iloksesi (ei oikeaan tarpeeseen, vaan siksi, että sinä haluat), loppuu se lihanhimo aika nopeasti. Mutta on kuitenkin ihan ok syödä sitä lihaa, jos joku muu tekee likaisen työn puolestasi? Tästä karkeasti johdettuna palkkamurhaaminen on siis mielestäsi ok. Eihän se murhaajan palkkaaja tee siinä mitään väärin vaan se murhaaja.

    Etkö näe toiminnassasi ihan hirveetä tekopyhyyttä ja itsekkyyttä? Et voisi syödä tuttua eläintä, mutta voisit syödä eläimen jota et ole nähnyt elävänä. Et voisi syödä koiraa, mutta voisit syödä lehmän. PS. ihmiset kyllä syövät koiria ja myös muita ihmisiä, vaikka kovasti yrititkin väittää ettei niin tapahdu. Et voisi syödä lihaa, jos joutuisit konkreettisesti kohtaamaan sen tosiasian, että se on ollut elävä eläin (eli joko metsästämään sen itse tai edes jo valmiiksi kuolleesta eläimestä leikkaamaan palan), mutta voit syödä sitä niin kauan kun voit sulkea silmäsi tuolta asialta ja kuvitella, että se liha tulee kaupan hyllyltä. Luultavasti sinua, kuten monia muitakin lihansyöntiä sokeasti puolustavia ällöttää myös ja ruokahalusi meinaa mennä, jos pihvisi on esim. verinen, lihapalassasi on jänne tai luu. Tai jos ateriasi on vielä eläimen näköinen ja muotoinen. Ylipäätään jos ateriassasi mikään vihjaa siihen, että se on tosiaan peräisin eläimestä. Tekopyhää. Et voi rehellisesti ja hyvällä omallatunnolla väittää muuta. Kuka haluaa tietoisesti olla tekopyhä tyyppi?

    Ja vaikka sitä koko ajan toistelet, niin tuotantoeläimillä ei ole Suomessa hyvät olot. Tai riippuu kai minkä kukin määrittelee hyväksi.

    Voit myös vaikka miten itse nähdä, että ihminen tarvitsee lihaa, mutta kun se ei ole fakta. Ihminen on kyllä sekasyöjä, en ole sitä mieltä, että vegaanius on meille optimaalinen vaihtoehto. Mutta eläinperäiseksi ravinnoksi riittää hyvin esim. kohtuudella käytetyt maitotuotteet sekä kananmunat -niin ettei kenenkään tarvitse kuolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt meni koko teksti hukkaan kun vastasin äsken tähän kommenttiin ja sitte painoin jotaki ja tietenki nettiselain meni edelliselle sivulle ja koko teksti katos... saatanaperkele. En ees muista mitä kirjotin.

      No en jaksa enää jauhaa tästä mutta jos sulla on parempi mieli ja lihan jättäminen pois ruokavaliosta tekee susta sun mielestä paremman ihmisen niin siitä vaan moralisoimaan muita. Suurin osa suomalaisista siis on sun mielestä itsekästä ja perseestä olevaa kansaa. Sun näkökulmasta katottuna kaikki me ollaan itsekkäitä ja sinä oot se joka on oikeessa (yllättäen) mutta en kyllä nää järkeä lopettaa sitä lihansyöntiä. Ei se eläimet siellä kärsi yhtään sen vähempää vaikka kuinka paasaisit koko maailmalle tuota valistuspuhetta. Oon mää nää asiat tienny ja ajatellutkin paljon ennen tätä postausta. Tulee taas olo (monesti muullonkin anonyymien kommenteista) että hohhoijaa pidetäänkö mua ihan lapsena kun pitää kirjottaa itsestäänselviä mukaviisaista tekstejä kommenttiboxiin.

      Mut jos kerran tehotuotannossa eläimet voi huonosti Suomessakin niin mistä sen tietää? Mistä voi saada tietoa noista paikoista? Mistä sinä tiedät että eläimet voi huonosti? Tai mistä minä tiedän että voiko ne hyvin tai huonosti. Jostain se tieto pitäis saada että tässä asiassa ees pääsee eteenpäin. Jos ois semmonen vaihtoehto jossa se liha ois tehty semmosessa paikassa missä eläimet voi hyvin niin tottakai vaihtaisin siihen.

      Koska mun mielestä ois vaan niin rasittavaa ilmoitella kaikille että tämä tyttö ei enää lihaa syö. Tulis ongelmia jos menee sukulaisille ja mummoille syömään missä tietenki on aina sitä lihaa kun mulle ei sitten kelpaiskaan enää. Pitäis syödä vaan jotain salaattia ja kuivaa muussia. Tai sitten pitäis ilmottaa että laittaa jotain korvikkeeksi ja siinähän tulis sitten muille lisää vaivaa minun nirsoilun takia. Ja joutuisin selittelemään koko ajan muille miksi en syö lihaa. Koulussa ei voisi aina edes syöda. Voi ollakin sitä mukavuudenhalua ja laiskuutta mutta kun se vaan on niin että kasvissyönti menis liian vaikeeksi. Jos Suomessa nyt sattuu olemaan pelkkää tehotuotettua lihaa ja eläimillä on paskat oltavat niin pitää sitten syödä sitä lihaa. Itse en edes osta kaupasta niitä lihoja, paitsi jauhelihaa, enemmänkin muualla tulee syötyä. Mut kerro toki mullekin jos joku liha EI ole tehotuotettua, tai että onko luomuliha sellasta? Tai mistä saa tietoa näistä tehtaista. Sinähän se tässä näytät enemmän asioista tietävän niin olis kiva kun niitä tietoja jaettaskin kunnolla eteenpäin. Suomessa kun tämmösistä asioista tuntuu olevan aika vähän tietoa....:/

      Poista
  11. En ole sitä mieltä että olen parempi ihminen kuin joku muu -tämä oli ihan sinun oma päätelmäsi. Mulla vaan on itselläni parempi olo olla itseni kanssa, kun en tee sellaisia asioita, joista aiheutuu toisille tarpeetonta haittaa -ja niin varmasti olisi kaikilla muillakin. Kuten sanottu, itsekkäistä ja tekopyhistä ihmisistä ei tykkää kukaan, joten pyrin olemaan sellainen mahdollisimman vähän itsekin. Näin minulla on kaikista viihtyisintä oman itseni kanssa -ihmisen, josta en pääse eroon vaikka miten yrittäisin. Parempi siis yrittää tehdä siitä tyypistä sellainen, jolla on vain sellaisia ominaisuuksia, joista pitäisin muissakin ihmisissä.

    En myöskään väitä olevani oikeassa -loppupeleissä täällä ei varmaan kukaan ole sen enempää oikeassa kuin väärässäkään. Yritän vaan itse noudattaa sitä elämänohjetta, että tee muille niinkuin toivoisit itsellesi tehtävän ja kohtele kaikkia ja kaikkea (niin eläimiä, ihmisiä kuin luontoakin) niin hyvin kuin pystyt -sen uskon olevan se parhain ratkaisu kaikkien kannalta. Ja sen takia yritän saada myös muut ajattelemaan asioita tolta kantilta. Maailma on täynnä itsekkäitä, lähinnä omaa napaansa ajattelevia tyyppejä -juuri sen takia täällä on asiat niin perseellään (esim. yhteiskuntarakenteellisesti, luonnon kannalta, heikompien [eläimet, köyhät ihmiset jne.] kannalta jne.). Minä en halua olla osa niistä tyypeistä ja uskoisin, ettei halua oikeasti kukaan muukaan -se vaan on useimmille se helpoin ja vaivattomin valinta, kun ei haluta ja jakseta nähdä vaivaa sen muutoksen eteen.

    Tehotuotanto on juuri sitä miltä se kuulostaa. Tehokasta tuotantoa. Mahdollisimman vähän kuluja, mahdollisimman paljon voittoa, mahdollisimman nopeasti. Se tarkoittaa sitä, että eläimiä kohdellaan tuotantoesineinä. Olen tuossa sinulle jo kertonut millaisissa oloissa ne elävät, mutta voit varmasti itsekin netistä etsiä tietoa esim. sikalan, kanalan tai navetan minimimitoista yhtä eläintä kohti. Voit etsiä tietoa siitä, että ne eivät pääse elämänsä aikana välttämättä koskaan ulos. Ne eivät saa saa syödä ruohoa vaan niille syötetään teollista rehua. Ne ovat usein masentuneita ja apaattisia, stressaantuneita koko ajan.

    Luomu-tiloilla olot ovat hiukan paremmat, mutta valitettavasti sekään ei ole tae eläinten oikeasti hyvälle kohtelulle, luomukin voi olla tehotuotantoa. Eettisin valinta on varmasti riistaliha tai jonkin pienmaatilan liha, jossa eläimiä kohdellaan "inhimillisesti" ja niillä on paljon tilaa laiduntaa, syödä ruohoa, liikkua ja temmeltää. Tuolta voit lukea lisää eri eläinten tuotanto-olosuhteista: http://animalia.fi/valinta/ruoka-ja-juoma/el%C3%A4imist%C3%A4-tehty-ruoka

    Lihan pois jättäminen ruokavaliosta on myös asennekysymys. Minäkin söin ennen paljon lihaa ja tykkäsin siitä, mutta sitten vaan tajusin, etten halua olla tuollainen ihminen josta olen tässä puhunut. En halua, että eläimet minun takiani joutuvat kärsimään tuolla tavalla. Sitten piti vaan asennoitua eri tavalla, ja joskus se tarkoittaa sitä, että kyläpaikassa voi syödä vaan "pelkkää salaattia ja kuivaa muussia". Sen voi ajatella niin, että ei vaan yksinkertaisesti halua syödä tehotuotettuja eläimiä koska se koko tehotuotanto tuntuu ajatuksenakin tosi pahalta (niin mitä se sitten onkaan käytännössä niille eläimille). Vähän niinkuin sanoit, että et haluaisi syödä koiraa. Jos joku kuitenkin tarjoaisi koiraa niin jättäisit varmaan syömättä ja tyytyisit siihen salaattiin ihan hyvillä mielin ;) Ja tuntisit ehkä mielipahaa sitä koiraa kohtaan -se on se tunne, mitä minä tunnen jokaista lautasella makaavaa eläintä kohtaan. Empatia on se avainsana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään käytiin syömässä kavereiden kans kunnon juustoateriat hyvässä paikassa ja oli ihan saakelin hyvä pihvi. Sitte mietin sitä että millastahan sillä eläimellä on ollut jonka lihanpalasta juuri söin. Meinasin ottaa ensin kanasalaatin, mut se oli kalliimpi niin otin sitten sen juustoaterian. Yleensä noi salaatit tuppaa olemaan kalliimpia :/ Ja esim. hesessä salaatit on ihan kuraa ja vielä kalliita, mut mitään muita eettisiä vaihtoehtoja siellä ei sitten olekaan. Jos on kavereiden kans vaikkapa jossain ja kaikilla tulee nälkä niin on se tympeetä jos ei syö lihaa ja muut haluaa heseen, niin sit joutus ottaa sen rupusalaatin tai vaihtoehtosesti olla kokonaan syömättä. Tai ottaa pelkät ranskikset eikä sekään nälkää vie. :D

      Jos kaikki kaupan lihat on tehotuotettuja, niin mistä sitä lihaa sitten saa. Ei varmaan mistään... :/ Tottahan nuo on kaikki mitä sanoit ! Suomi on vaan niin lihalihaliha-maa että täällä katotaan vinoon heti jos joku ei sitä syö. Helpompaa vois olla vaikkapa Intiassa tai välimerellä.

      Voikai sitä niinkin tehä että syö lihaa vaan silloin kun muiden kanssa lähtee syömään tai menee vieraaksi jonnekin. En kyllä sitte tiiä mitä tuo Harri siihen sanos jos alkaisin yhtäkkiä tekemään jotain soijapihvejä ja sanoisin ettei jauhelihaa enää tarvi ostaa. :D Tulis hirvee härdelli jo siitä kun kaikessa mitä täällä syödään on jonkiverran lihaa ja sit mun pitäis ostaa kaikki erikseen ja Harrin kaikki erikseen jos syötäis eri ruokia. Ja rahaa menis.... Ainaki opiskelijana haluan syyä mahollisimman helposti jne mut sit kun on töitä ja varaa ottaa sieltä kaupasta jotain muutaki ja ois varaa joka päivä tehä ruokaa.

      Poista
  12. Pavut ja linssit on halpoja ja hyviä proteiininlähteitä, opetat sen Harrin syömään niitä kans niin ei tarvi erikseen tehdä ruokia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhuttiin muuten tädin kans noista linsseistä, pitäis kokeilla :) Mut en oo niitä naisia jotka pakottaa oman ukkonsa johonki ruokavalioon, mun mielestä se on ihan saakelin typerää puuhaa ja turhia riitoja :D Mut joo noita linssejä pitää kokeilla.

      Poista
  13. Ei tarviikaan ketään pakottaa, sanoin että opeta ;) Harri voi myös lukea nämä minun kommentit täältä ja miettiä ihan itse sitä omaa lihankäyttöönsä ja mahdollista vähentämistä esimerkiks, ei sun tarvitse sitä sen puolesta tehdä :D

    Oikein kätevä keino on myös käskeä tehdä omat ruokansa, jos minun kokkailut eivät kelpaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harri täällä ehkä on enemmän meille kokkaillut, monesti myös kokkaillaan yhessä. Enkä mää ala poikaystävää opettamaan ku pikkulasta syömään jotaki ruokaa, se on muutenki niin nirso. :D Kyllä se aina maistaa mun juttuja ja voishan se niitä linssejäki maistaa ja jos tykkääki nii voi ruveta niitä syömään. Mut me syödään niin vähä lihaa et ei siinä paljoa vähentämistä ole edes....

      Poista
  14. Tiiän muutaman semmosen kasvis ruaan mikä maistuu lihan syöjällekkin :P soija on semmonen että sitä pitää osata valmistaa. Eppu ei monesti huomaa edes eroa kun teen soijasta esim "jauheliha'kastiketta. Ite syön lähinnä vierailulla lihaa ja jos käydään ulkona syömässä. Kotona teen sit lähinnä kasvis ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo soija kuulostaa kyllä ihan kivalta :D mut mää en tiiä yhtään mistä ruokaosastolta sitä löytää... oon myös ettiny linssejä. En oo kehannu kysyä ees keltään myyjältä ku tunnen itteni idiootiks :'D

      Poista