Sivut

27.2.2015

Ammattimaistunut bloggaaminen?

Meitsillä alkoi vihdoin hiihtoloma! Tai siis lähiopetukseton viikko mutta onneksi meillä on aika vähän tehtäviä joten kyllä tämä lomana menee. :) Paljon olisi kaikkea kivaa tekemistä jo tiedossa, toivottavasti kerkeän myös hyvin bloggaamaan! Koko helmikuu on koulun osalta ollut ihan kamalaa stressiä mutta nyt on onneksi kaikki tentit ohi.

Tässä aamusella tuli mieleeni eräs mielipidepostauksen tynkänen jonka voisin toteuttaa nyt samantien. Kysymys kuuluukin, onko bloggaaminen enää kannattavaa? Tarkoitan tällä sitä, että bloggaaminen on "ammattimaistunut" jos ymmärrätte mitä tarkoitan. (eikö ollutkin hieno oma keksimä sana?:D) Bloggaamisesta tuli suosittua joskus tuossa 2010-2011 aikoihin. Itse aloitin tammikuussa 2010 ja samalla aloin lukemaan myös muiden blogeja ja harrastus vei minut mennessään. Tässä yhä olen ja taskuun on jäänyt hirveästi postauksia ja kuvia joita on kiva käydä välillä muistelemassa. Olen saanut viiden vuoden ajan seurata bloggaamisen kehittymistä Suomessa, ja onhan se kehittynytkin huimasti.

Silloin kun aloitin, oli bloggaaminen rentoa rustailua ajan kuluksi ja itseä varten. Luin paljon muidenkin blogeja ja oikeastaan kaikki niistä olivat melko amatöörimäisiä (kuten myös omani) huonolaatuisilla kuvillaan ja päiväkirjamaisella tekstillään, joka ei välttämättä ollut ihan kieliopin mukainen monellakaan. Kirjoitin kyllä itse paljon vaate- ja kauneusjuttuja tuolloin ja esittelin ostoksiani. Kuten kaikki muutkin silloin. Lukijoita tuli lisää vaikka blogini ei ollut kovinkaan laadukas (ainakaan nykyisiin blogeihin verrattuna!)

Sitten bloggaaminen alkoi pikkuhiljaa muuttua ja Suomen blogimaailma mennä kohti Ruotsia. Alkoi tulla niitä supersuosittuja blogeja ja 2011-2012 muistan kun lähes jokainen tuntui Ylivieskassakin perustaneen oman blogin. Minusta oli kyllä kivaa kun tuli lisää tuttuja, joiden blogeja lukea. Ja Blogeja oli tuohon aikaan ihan älyttömästi, oli niitä jo silloin vuonna 2010 mutta koen koko homman olleen huipussaan joskus vuonna 2012. Silloin jotkut blogit olivat kasvaneet todella suosituiksi ja seurailinkin paljon näitä yli tuhannen lukijan blogeja. Niitä, joiden kirjoittajista paska lensi keskustelupalstoilta toiselle. Bloggaajista oli tullut julkkiksia!

Kun tarjolla on todella laadukkaita blogeja laadukkaalla tekstillä ja kauniilla kuvilla, kuka enää haluaa lukea niitä päiväkirjamaisia blogeja joita suurin osa blogeista kuitenkin taisi edustaa? No ei kukaan. Silloin asia ei tullut edes mieleeni, mutta nykyään olen alkanut ikävöidä sitä blogien rentoutta ja aitoutta. Sitä aikaa, kun bloggaajat olivat ihan tavallisia ihmisiä, joilla oli vain harrastus - bloggaaminen. Josta on nykyään tullut monelle ammatti ja työ.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että kaikki lukevat vain ammattiblogeja joiden kirjoittajille maksetaan blogin pitämisestä palkkaa. Kaikki haluavat seurata heidän täydelliseltä tuntuvaa elämäänsä ja onhan bloggaajia (ja vloggaajia) nähty jo tv:ssä ja aikakauslehdissä ja ties missä. Heidän elämänsä tuntuu uskomattoman glamourilta superkauniissa kodeissaan ja kalliissa merkkituotteissaan. Chanelia ynnä muuta ovat postausten kuvat täynnä ja huonekalut ovat kallista designiä. Kukapa ei haluaisi seurata noin hienon näköistä elämää? :D Vaikka eihän se niin mene, nämäkin ihmiset ovat ihan tavallisia tallaajia kuten me muutkin, he eivät vain tuo henkilökohtaisuuksia blogeihinsa vaan näyttävät sen mukavan puolen. Ja niin sen kuuluu ollakin, koska ammattiblogin tehtävä on viihdyttää lukijoitaan. Ei kukaan halua kuunnella angstausta postauksesta toiseen.

Harmittaa kun kukaan ei enää uskalla avautua blogeissaan mieltä vaivaavista asioista. Joitain sellaisia blogeja luen ja on ihan hullun piristävää lukea tavallisista murheista. Ei aina sitä elämän hienoutta, koska ei se elämä edes ole sellaista oikeasti. Bloggaajien aitous on kadonnut jonnekin kun lukijoita on niin paljon, ei enää uskalleta kertoa omista asioistaan mitään. Ammattibloggaajat eivät välttämättä voi kertoa edes kaupunginosaansa, jossa asuvat. Hullua tämä nykymeno.

Toisaalta on kivaa kun esimerkiksi ammattimaisia kauneusblogeja on olemassa, niistä saa ihan tosi paljon irti! Mutta kyllähän se on harmittavaa, kun pienten ja suurten blogien väli on kasvanut yhtä suureksi kuin joidenkin maiden rikkaiden ja köyhien ihmisten konsanaan. Suuret blogit juhlivat keskenään ja pienet jäävät jalkoihin kenenkään välittämättä. Välimaaston blogeja ei ole hirveästi. Tai ainakaan itselle ei tule nyt mieleen?

Nykyään on hyvin hankalaa olla perustallaaja joka bloggaa, kun pitäisi olla kaunis ja hyväkroppainen ja ostaa koko ajan uusia ihania tavaroita, ottaa joka päivä asukuvia ulkona laadukkaalla kameralla ja nähdä tunteja vaivaa yhteen postaukseen. Jos ei ole tämäntyyppinen bloggaaja, ketään ei kiinnosta sun tekstit. Lukijakunta on nykyään niin kriittistä valitessaan, mitä haluaa lukea. Niin minäkin olen, huomattavasti kriittisempi kuin ennen. En halua lukea blogeja joissa on kamalan huonolaatuisia kuvia ja huonosti kirjoitettua tekstiä. Olen kunnon kielioppinatsi ja varsinkin huonosti rakennetut lauseet ärsyttävät. Ja ne yhdyssanavirheet! Ja nykyään valitettavan usea valitsee lukemisensa pärstäkertoimen perusteella.

Olen siis miettinyt välillä, kannattaako tämä bloggaamisen jatkaminen enää, kun se ei tunnu samalta kuin ennen. Tuntuu siltä, että tässäkin pitää vain suoriutua. Olen jo viisi vuotta kirjoittanut ja periaatteessa tuntuu siltä, että tässä pitäisi kehittyä ja nousta sinne suosittujen bloggaajien joukkoon, mutta toisaalta ei se edes kiinnosta. Eniten minua kiinnostaa olla vuorovaikutuksessa lukijoiden ja muiden bloggaajien kanssa, kirjoittaa ja valokuvata. Ei minua kiinnosta olla kaikkien tuomittavana ja arvosteltavana keskustelupalstoilla. Tai saada rahaa bloggaamisesta, silloin se ei ainakaan ole enää rento harrastus. Oikeastaan pidän blogistani näin, kunhan vain kirjoittaisin enemmän ja pystyisin näkemään vähän enemmän vaivaa. Nykyään on niin kova kiire koulun parissa että hankalaahan se on.

Onneksi saan kuitenkin kommentteja aikalailla saman verran kuin ennenkin postauksiini, kiitos siis teille! ^^ Vaikka ehdinkin kirjoittaa aika harvoin. Nykyään lukijoita katoaakin enemmän kuin ennen, varmaan juuri sen takia että pitäisi kirjoittaa useammin. Minäkin karsin lukulistaltani ne blogit joihin ei tule postauksia kuin kerran kuussa. Lukuunottamatta tuttujani, heitä seuraan kyllä aina, ja myös niitä joiden postaukset ovat niin hyviä ettei haittaa, vaikka niitä tulisikin kerran kuukaudessa. :D Kaikesta huolimatta bloggaaminen on ihan mun juttu, enkä halua lopettaa. Viiden vuoden blogihistorian jälkeen tuntuisi tyhjältä, jos blogiani ei enää olisi. Kuvaaminenkin tuntuisi ihan turhalta touhulta. Tämä vain on niin iso osa elämääni ja rakas harrastus.

Onko jollain ollut samantyyppisä ajatuksia? Mitä te ajattelette nykyajan bloggaamisesta? Näihin mielipidetyyppisiin postauksiin on kivointa saada kommentteja ja ajatuksia heräämään teillekin! Ja saada vähän keskustelua pystyyn tuonne kommenttiosioon. :) Toivottavasti jaksoit lukea!

12 kommenttia:

  1. Mä tykkään kaikista eniten lukea tuttujen blogeja, oli niissä sitten paskoja kuvia tai kielioppivirheitä. On kiva lukea just niistä arkipäivän jutuista. Kauhean suosittuja blogeja en lue, musta ne on jotenkin vähä tylsiä. Tuntuu siltä, että blogeilla on joku tietty muotti, ja sen muotin mukaiset blogit ovat just niitä suositumpia. Pitää olla tietynlainen ulkoasu, saman tyyppisiä tekstejä, huipulla kameralla otettuja kuvia, sama sisältö, kaunis ihminen, täydellisen tuntuinen elämä, jotta blogi nousee suosituksi ja se on kyllä surullista. Mitä enemmän tuosta muotista eroaa, sitä epäsuositumpi blogi on. Mulle se tuo paineita jonkin verran, toisaalta haluaisi, että oma blogi olisi suositumpi, toisaalta haluaa pitää sen just omannäkösenä.
    Bloggaaminen on tosi kiva harrastus, oli sitten niitä lukijoita tai ei. Jos on suosittu bloggaaja, on varmasti tosi paljon paineita pitää sitä blogin tasoa yllä. Pitää kirjoittaa tarpeeksi usein, nyhtää juttuja tyhjästä, kestää niitä anonyymejä paskanpuhujia, mitä vielä.. Minusta siinä vaiheessa kun bloggaaminen alkaa tuntua pakkopullalta, pitäisi pitää tauko bloggaamisesta. Se on tosi hyvä ja kehittävä harrastus ja itse en kyllä siitä haluaisi työtä :) Musta vähä tuntuu että mun pointti katosi jossain vaiheessa tätä kommenttia kirjoittaessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirsi: kiitti kommentista! Oon nyt mökillä ja vastaan täällä puhelimella :D en pysty vastaamaan toho suoraa sun kommenttii, pitää eriksee tähä alas, kiitti vaa puhelin...

      Mäkin luen tuttujen blogeja, sillo ei oo väliä oikeestaa sillä blogin "laadulla". Jos tuntemattomia seuraan nii oon paljo tarkempi :D oon kielioppinatsi kaikessa muussakin kun blogeissa ja kuvissa oon tarkka varmaa sen takia ku harrastan ite valokuvausta... Mullakin on tuo suosituimpien blogien lukeminen vähentyny just siks ku ne on niin tietyssä muotissa :( ne joita luen vielä, on Ostolakossa, Karkkipäivä, Rose Shock, Saijis, But i'm a human not a sandwich, Viilankantolupa, Saara Sarvas ja en ny keksi muuta :D suurin osa kyllä juuri kauneusblogeja.
      Mulla kans ahistusta bloggauksesta koska ei pahimpina kouluaikoina vaan kerkee! Nyt kyllä tuli parinviikon tauko vahingossa joten oli kivaa taas kirjoittaa!

      Poista
  2. Joo i feel juu! Mua ei ee kinnosta lukea näitä ammattilaismaisia blogeja. Siis ei siinä, kaikki lukee mitä tykkää mut nää bloggaajat vaikuttaa just niin täydellisiltä niinkö ei ihmisiltä ollenkaan. Tykkään lukea samanhenkisiä blogeja kuin omani eli kaikkea pinnallista paskaa arjen kiemuroilla höystettynä :D Kans tullu jo niin kauan blogattua et en ees osais luopua tästä. Sillonko tuntuu et ei jaksa postata ni on sit turpa kii, eikä sitä tarvi keneltäkään anteekspyyellä :)

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin on jäänyt aika paljo noita suosittuja blogeja pois lukulistalta... Joitakin kyllä vielä luen :) Mut ei vaa jaksa lukee koko ajan niin täydellistä elämää! Saijis on ainut sellanen "kaikkionihanaaupeaamahtavaaglamouriijee" kun sen kirjottaja on niin kivan olonen ja vastaa niin ihanasti kaikkiin kommentteihin ja siitä näkee et se tykkää siitä hommasta.:D Ku moni kirjottaa niin väkisinkin nykyään...
      Tommone asennehan se pitäs yrittää saadaki ettei stressaa siitä jos ei tuu postailtua vähää aikaa :)

      Poista
  3. Hyvä teksti! Mä ajattelinki just alottaa taas bloggaamaan ( oon kirjottanu jo ensimmäisen postauksenki), mutta vähän pelottaa kyllä toi ''kovat vaatimukset'' ja mulla ei tää kielioppi suju niin sulavasti ja sanajärjestyski välillä ihan tyhmä. Viimeksi ku mulla oli blogi nii se kyllä oli aika semmosta päiväkirjamaista. Noh, ehkä mä tästä rohkenen ja laitan mun blogin taas julkiseksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeeeeeee! Ja tohon auttaa vaan et lukee aina sen postauksen ennen ku julkasee :D Ite oon kyllä tosi laiska siinä et sitte onki jotaki kirjotusvirheitä... Pitäs aina lukee läpi ennen ku julkasee. Ja itteeni ei ainakaa kaverien kielioppivirheet ees haittaa niiden blogeissa, luen silti xD Enemmänki tuntemattomien blogien pitää olla kieliopillisesti hyviä et jaksaa seurata. Ja laita julkiseks vaan, tuun heti lukee! :)

      Poista
  4. Jaksoin lukea ja oon täysin samaa mieltä kanssasi :D

    VastaaPoista
  5. Loistava postaus Olli!^^ Oon täysin samaa mieltä sun kanssa. Itelläkin välillä älytön paine siitä, ettei ole ehtinyt blogata pitkään aikaan koulun takia ja pelkää, että ne vähäisetkin lukijat häviää. Ja sitten kun postaa, tajuaa, että nyt pitäis muuttua hienoiksi kuviksi, kun ei hieno teksti riitä mihkään. Hirveässä paineessa elämistä, vaikka kuitenkin haluan pitää tämän harrastuksena. Ja eikö harrastuksen pitäis olla rentouttavaa eikä stressaavaa? Eli ymmärrän pointtisi täysin! Kuitenkin täälläkin bloggaaminen jatkuu - edelleen koulujuttujen suomien aikataulujen puitteissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! 8) On kyllä nii surullista ku kaikilla bloggaajilla paineet on nykyää nii kovat :( Ei ennen ollu tämmöstä... Mut tykkään kyllä lukee sun blogia, osaat kirjottaa hyvin :) Ja kyllähän harrastuksen pitäs olla just rentouttavaa! Eikä siitä pitäs ottaa paineita. Nykyään vaan tuntuu ettei saa itestään tarpeeksi paljon irti kun blogiin pitää nähdä kovin vaivaa että muut sitä jaksaa lukea. Ja musta on kiva kirjottaa muillekin eikä vaan itelleni, ja saada niitä kommentteja.

      Poista
  6. Hyvä postaus! Mä oon kans paljon miettinyt näitä asioita.. Huomaan oikeastaan aika useinkin pyöritteleväni just näitä asioita päässäni. :D

    Mä rupeen oleen kurkkuani myöten täynnä niit kaikkia ylisuosittuja blogeja, tuntuu ettei niissä oo enää (tai oo koskaan niin hirveesti ollutkaan) mihin vois tarttua. Poikkeuksiakin tietenkin on, mutta.. Musta tuntuu et nykyään parhaita blogeja on just ne joissa ei oo miljoonaa lukiaa ja mitkä ei välttis oo sieltä hienoimmasta päästä. Ei mua haittaa vaik blogi ois ruma ku perse kuha teksti on aitoa ja sellasta.. Ööö.. mitenhän mä sen sanosin! No mä tykkään et blogis on iha niit arkisia juttujuttuja! Monipuolisuus on toki jees. Mun puolesta on ihan sama vaikka joku musta oikeesti hyvä blogi päivittys vaan vaikka kerran kuus kunhan sisältö on sellasta mistä ite tykkäilen, onpahan aina jotain mitä odottaa!

    Mun pitäs raakalla kädellä rueta siistiin omaa lukuluetteloo ku oon ehkä vähän liiankin herkästi klikkaillut lukija painiketta joskus tai sit jotkut blogit on vaan kuolleet pois tai muuttuneet niin hirveesti ettei enää ees kiinnosta.. Tekis mieli joskus tehdä omaan blogiin joku postaus mihin listaan omat suosikit, mutta siitä kyl vois tulla aika pitkä pätkä kun hyviä blogeja on kuiteski niin paljon eikä niistä osaa mitää viittä parasta valkata. :D

    Ja ounou, mun tekstit on varmaan ihan hirveetä luettavaa kun mulla tahtoo noi yhdyssanat tuottaa vähän vaikeuksia ja mulla on ehkä muutenkin vähän omalaatunen tapa sekottaa kirjakieli ja puhekieli keskenään. Tai emmä tiä, ehkä musta tuntuu vaan siltä, että kirjotan välistä kunnon sekametelisoppaa. XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kyllä samaa mieltä :D Aitous on kyllä tärkeintä! Se jotenki välittyy lukijallekin jos bloggaaja on ihan feikki ja yrittää esittää jotain. Ja tuntuu et suurin osa on just tällasia nykyään. :( Mut silti niitä suosittuja blogeja kaikki seuraa vaikka moni on sitä mieltä ettei ne edes ole kovin hyviä? Hassua. :D Mut on kyllä kyllä vielä niitä suosittuja blogeja lukulistalla, paljon sieltä on häipynytkin.

      Mulla oli joskus toi et painoin sitä "liity lukijaksi" painiketta aivan liian helposti ja olikin sitten lukulistalla 200 blogia. xD Pitäs taas karsia, muttei ole vielä jaksanut...

      Mä oon kyllä tykännyt lukea sun blogia, en oo ainakaan ite huomannut sielä mitään virheitä? :D Aina niillä kielioppivirheilläkään ei ole väliä jos blogi on muuten hyvä! Sulla on kiva tapa kirjottaa. :)

      Poista