Sivut

23.9.2013

Mielipide: Anonyymikommentointi

Odottelen tässä että kahvi keittyy ja seitsemältä lähden kaverin kanssa lenkille. Nyt on sopivasti aikaa kirjoittaa pieni mielipidepostaus joka on mielessä muhinut jo varmaan kuukausia, nimittäin anonyymien kommentointi.

Heitä on montaa eri sorttia: mukavat anonyymit, jotka eivät jostain syystä jaksa/halua tehdä omaa Blogger-tunnusta, hirveitä pätijöitä ja päällepäsmäreitä jotka puuttuvat muiden elämään luullen itse olevansa niin kovin täydellisiä ja oikeutettuja kommentointiin ja mielipiteisiinsä, ja sitten on niitä jotka ovat elämäänsä katkeroituneita ja haukkuvat bloggaajia minkä kerkeävät. Silti jokaisen nimettömän kommentin takana on ihminen, kaikki ihmiset ovat erilaisia joten lokerointi ei ehkä sovi tähän aiheeseen.

Anonyymiys on blogimaailmassa saanut aika huonon maineen. Kaikille bloggaajille tulee aina kommentteja anonyymeiltä. Suurin osa on onneksi mukavia kommentteja, mutta mukaan mahtuu sitten näitä ei-niin-mukavia sellaisia. Yhteistä näille ei-niin-mukaville kommenteille on se, että niistä varmaan 95 prosenttia on anonyymeiltä. Nimimerkilliset henkilöt eivät yleensä bloggaajia hauku. Sen takia anonyymien maine on viety aika lopullisesti, kun nämä muutamat järjenjättiläiset ovat sen pilanneet. Moni mukava anonyymi saa tästä kärsiä. Siksi suosittelenkin: tehkää nimimerkki!

Kaikki bloggaajat ovat aina sanoneet, että hyvähän se on sieltä anonyyminä huudella. Niimpä niin, itse en ole saanut ainuttakaan asiatonta kommenttia nimimerkilliseltä henkilöltä, mutta auta armias kun joitakin vanhoja anokommentteja käy läpi. On vaikka mitä huorittelua, mun henkilökohtaiseen elämään puuttumista, mun ulkonäköön ja erityisesti tisseihin puuttumista (voi kyllä, tisseistä on joskus kehkeytynyt oikein keskusteluakin tuolla kommenttiosiossa!) ja mun kavereiden haukkumisia ja pätemistä vaikkapa rahankäyttöön liittyen. Kaikki anonyymeiltä! :) 

Mulle ei kuitenkaan ole mitään järkyttävää tai tosissaan otettavaa tullut, että anonyymikommentointi pysyy kyllä päällä. Isommissa blogeissa kommentit alkaa olemaan sitä luokkaa, että anonyymikommentointi on pakko laittaa pois päältä. Sillon rumat kommentit loppuu kuin seinään.

Eräässäkin mammablogissa joku anonyymi oli heittänyt, että toivoo äidin tulevan lapsen kuolevan ja muuta shaibaa. Joku myös syytti samaista äitiä omasta anoreksiastaan, muutamat teistä on ehkä tätä kyseistä blogia lukenut ja tunnistaakin tämän äidin. Siis millaisia ihmisiä tuolla netissä oikein on liikkeellä?? Jos sulla on huono itsetunto, niin ei se ainakaan sillä parane että mennään huutelemaan tuollaisia törkeyksiä muille. Tämä samainen äiti on monen kateuden kohde, omistaahan hän upean aviomiehen ja ihanat lapset, kauniin kodin ja on itsekin vielä kaunis ja upean näköinen äiti. Mun mielestä tällainen on vain ihailtavaa, ja toisen onnen puolesta ei voi kuin olla iloinen. Harmi vain, että Suomessa on tapana kahdehtia, ei olla iloinen toisten onnen puolesta. Ja sitä paitsi, ei kenenkään elämä ruusuilla tanssimista ole. Blogeihin ei vain ehkä kannata kirjoittaa silloin, kun vituttaa ja lapset rääkyy ja elämä on perseestä. Jos joku haluaa lukea tuollaista, niin hänellä on kyllä jotain ongelmia. Kuka muka haluaa lukea toisten vaikeuksista ja epäonnesta? Sellaiset varmaan, jotka kadehtivat näitä onnellisia.

Netissä pätee tietyt säännöt. Yksi niistä on se, ettei esimerkiksi muista otettuja kuvia saa julkaista ilman heidän lupaansa. Monet anonyymit jauhavatkin tästä vähän joka blogissa. Samat anonyymit sitten haukkuvat bloggaajia. Olettekos kuulleet tätä sääntöä: Nettiin ei saa kirjoittaa mitään, mikä voisi loukata jotakuta toista ihmistä. Anonyymeillä käy siis pilkka omaan nilkkaan heti alussa: moni tulee pätemään blogeihin netin käyttäytymissäännöistä, ja sillä aikaa he itse käyttävät netissä viettämänsä ajan muiden ihmisten mustamaalaamiseen ja haukkumiseen. Että miettikääpäs tätä sääntöä, arvon anonyymit, kun seuraavan kerran olette menossa latomaan törkeyksiä. Netissähän sitä ei saisi tehdä, jos tarkkoja ollaan. Tosi tekopyhää tommonen toiminta.

Kaikki jauhaa myöskin siitä, että kommenttoimaan pitäisi pystyä omalla naamalla. Tähänkin pätee melko yksinkertainen sääntö: Älä kirjoita kenellekään mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan hänelle kasvotusten. Anonyymeiltä ei taida onnistua. Sen sijaan esimerkiksi me bloggaajat olemme täällä täysin omia itsiämme ja seisomme sanojemme takana. Tai ainakin minä!

Nyt saa heittää kommenttia, olis kiva kuulla teidänkin näkemyksiä tähän asiaan. :)

6 kommenttia:

  1. Ne anonyymit ketkä haukkuu ja arvostelee muita ovat oikeasti niille kateellisia tai sit muuten vain omaavan huonon olon ja haluavat "tartuttaa" sitä muihin. Olisi hyvä jos jokaisen ip-osoite näkyisi anonyymin kommentin perässä niin olisi helpompaa tarvittaessa tehdä rikosilmoitus kunnianloukkaamisesta ja jäljittää kyseinen anonyymi. Mä itse epäilen että kaikki anonyymihaukkujat ovat jonneja joilla ei ole muuta elämää kuin internet.

    p.s. mä haukun sun silmiä kauniiksi :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin mäki aattelen. :D Ihminen, joka on tyytyväinen itseensä ja elämäänsä, ei hauku muita. Nämä jotka keskittyy muiden elämään ja muiden haukkumiseen, ovat yleensä elämäänsä tyytymättömiä. Eikä niillä kyllä muuta tekemistä olevan kuin muiden elämään tunkeutuminen. :-D Tuon ip-osotteenkin sai kyllä jotenkin selville ja ihmisen asuinkaupungin siitä. En kyllä tiiä miten se tehdään. :D Mut ei mua kyllä hirveesti kiinnosta mistä joku haukkuja on kotoisin. Ois mielenkiintoisempaa tietää tarkkaan kuka se on ja kysyä vaikka facebookin chatissä et onko sulla jotain ongelmia.

      ps. tämän haukun otan kohteliaisuuten joten kiitos ;D

      Poista
  2. Eikö internet aikoinaan luotu nimenomaan vapaat sanaa ja median levitystä varten. Jos ei kestä anonyymien kommentteja niin voi määrittää asetuksista kuka saa kommentoida tai että itse hyväksyy ensin kommentit. :)

    Jos ei kestä paskoja kommentteja, ei netissäkään kannata olla. Nykyään internet ei ole läheskään sitä, mmihin se aikoinaan tehtiin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sehän täällä on se juttu että pystyy mielipiteitään jakamaan helposti :D se vaan, että siinä vaiheessa kun se mielipide on se että joku on ruma huora niin mennään metsään. Asiallinen kritiikki on tietenki taas eri asia, mut toisten ulkonäön arvosteleminen ei oo kovinkaan asiallista. Mun mielestä kenenkään ei tartte kuunnella jos joku haukkuu että onneksi sen anokommentoinnin saa pois :D ite oon kyllä saanu onneksi hyviä anokommia, kritiikkiäkin mut sekin on onneksi ollut suht asiallista. Vaikka usein seki menee ihan pätemisen puolelle. XD netissä kyllä joutuu kestään välillä myös kritiikkiä ja jos sitä ei kestä niin eihän täällä kannata olla :D asiallinen kritiikki pitäs bloggaajana osata ottaa vastaan mut sitte näitä suoria haukkumisia ei kyllä kenenkään tarvi sietää.

      Poista
  3. asiateksti! :D ja herranjumala muistan ku ihmiset valitti ain sun tisseistä ei tsiisus XDD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäki muistan ikävä kyllä... XD Oli se tissivako niin maanvakava asia, naisillahan se ei kuuluisi näkyä ja jos näkyy niin sitten on ihan hirvee huora. (Y)

      Poista