Sivut

10.1.2015

Elämäntapamuutosprojekti 7.1.2015----------->

Varmaan joku miettii että "ei taas jotain säälittävää yritystä elämäntapamuutokselle uudenvuoden jälkeen!" ja niin ajattelin itsekin. Tämä lähti käyntiin ihan tuosta vain, tulin maanantaina kotiin jostain ja katsoin peiliin. Kyllä vaan näki missä ne jouluruuat nyt olivat. ;D

http://photos-e.ak.instagram.com/hphotos-ak-xfa1/t51.2885-15/10914698_329129493938716_1307881988_n.jpg
Tämmösen keskustelun kävin kaverini Pekan kanssa ja niin -10kg-projekti sai alkunsa. Se päätös vaan lähti ihan yhtäkkiä, katsoin peiliin ja sen jälkeen juteltiin Pekan kanssa ja kerroin tuntemukseni.

Tiistaina käytiin Harrin sukulaisen synttäreillä sen porukoiden kanssa ja siellä söin viimeiset herkkuni. Hassua että tuli heti niin selkeä tavoite ja miten aion siihen päästä. Ajattelin kokeilla ensimmäiset pari viikkoa vähähiilihydraattista ruokavaliota lukuunottamatta koulun ruokailua, jossa syön normaalisti. En uskalla ruveta ihan kokonaan hiilihydraatittomalle näin yhtäkkiä ja muutenkin koulussa on halpaa syödä niin kyllä se kannattaa käyttää hyväksi! Sielläkin kyllä valitsen mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman vähähiilihydraattista ruokaa. Ja tietenkin liikkumisen pitää tulla myös elämään!

Keskiviikkona oli ensimmäinen päivä ja silloin myös koulu alkoi. Syömiset meni hyvin, tein aamupalaa ja hyvän välipalan kouluun. Olen ihan oikeasti kokannut! Ja tykännyt siitä! Ajattelin käydä koulun jälkeen lenkillä mutta koko päivän ollut pieni päänsärky paheni iltaa kohti joten nukuin sitten päikkärit. Illalla tein silti terveellisen iltapalan, että ei se ensimmäinen päivä ihan möhlimiseksi mennyt. Torstaina söin hyvin ja kävin uimassa luokkakaverini Even ja Harrin kanssa. Perjantaina söin hyvin ja kävin illalla lenkillä. Tänään olen menossa kaverin kanssa neljän aikaan lenkille ja syönnit on edelleen kohdallaan. Ei ikinä hyvä ruokavalio ole kestänyt varmaan näinkään montaa päivää. ;D Ja vähähiilihydraattinen ruokavalio on tuntunut sopivan minulle tosi hyvin, koska pidän lihasta, kasviksista ja juustosta. Fetajuustoa, Oltermannia ja aurajuustoa olen saanut vetää paljon, kananmunia on mennyt ihan sikana ja kasviksia myös. Lihaa olen syönyt myös joka päivä. Eilen onnistuin tekemään illalla ihan sairaan hyvän aurajuustomunakkaan, johon laitoin väliin kurkkua, tomaattia ja kasviksia. Ai että♥ Tein sitten saman tänään aamupalaksi ja siitä tuli vieläkin parempi.

 Eilen syötiin kananrintaa ja kasviksia.

 Alkuviikon aamupala, nammm!

 Tässä olisi nyt aurajuusto-kasvis-munakas jonka taisin tehdä torstai-aamuna. Aurajuusto maistui liikaa ja seuraavalla kerralla ripottelin auramuruset munakkaan päälle kun munakas oli vielä pannulla. Kivasti sulivat ja maistuivat paljon paremmalle. 8)

Eilisen lenkin jälkeen oli hyvä mieli!

Tuntuu siltä, että vihdoin tämä onnistuu. Olo on paljon parempi kun syö hyvin ja liikkuu. Kesäkunto 2015 voi hyvinkin olla totta. ;) Luultavasti alan kirjoittelemaan projektini etenemisestä ja kehtiyksestäni enemmänkin, sekä siitä millaisia liikuntamuotoja olen löytänyt ja millaisia ruokia kokkailen. Tähän mennessä olen tehnyt tosi helppoja kokkailuja mutta niinhän sen pitääkin olla kun pitää kuitenkin joka päivä tehdä! Ihmeen hyvin olen tästä ruoanlaitosta saanut kiinni vaikken ikinä ole siitä pahemmin välittänyt. Nyt on jotenkin antoisampaa. Meneehän tähän aikalailla vapaa-aika, mutta kyllä elämään saa rytmiä. Turhat koneella istumiset sun muut jäävät pois. Bloggaamiseen jää aika vähän aikaa ja voi olla, että suurimman osan kirjoituksista teenkin näin viikonloppuna. Ensi viikko on todella täynnä jo nyt että saa nähdä miten saan kokkailut ja liikunnan siihen mukaan.
Ajankäyttöongelmista kirjoitinkin jo edellisessä postauksessa, johon voit klikata TÄSTÄ. Tavoitteenani on terveellisten elämäntapojen, laihtumisen ja kunnon nostamisen lisäksi myös tehokkaan ajankäytön oppiminen. Toivottavasti voin vuoden päästä kirjoittaa, että onnistuin tavoitteissani. Tällä hetkellähän heinäkuuhun mennessä pitäisi saada tuo 10 kiloa pois, toivottavasti onnistuu! Lähtöpainoni oli 73,4kg, elikkä enemmän kuin ikinä. Koko viime vuoden painoin aikalailla tasan 70 kiloa ja tuossa joulukuussa vähän kävi huonosti! Hups. Mutta kyllä näillä elämäntapojen muutoksilla pitäisi kilojakin lähteä. :) Heinäkuussa pitäisi painon olla 63,4kg! Sekin tuntuu vielä paljolta, kun joskus olen tosiaan painanut 51kg saman pituisena kuin nyt. Olin kyllä silloin normaalipainon alarajalla juuri ja juuri, ihannepainoni olisi varmaan jossain 55-60kg tienoilla.

Ensimmäinen tavoitteeni on siis pari viikkoa syödä vähähiilihydraattisesti ja juoda paljon vettä. Sokerit ja herkut kokonaan pois. Hiilihydraatteja vain koulussa. Kyllä mä aion onnistua kun olen niin hyvin päässyt alkuun! Eilen tuntui illalla että kroppa kaipaa sokeria mutta en repsahtanut. Yhtäkkinen sokerien väheneminen varmaan voikin tuntua keljulta.

Oletteko te päättäneet tehdä elämäntapamuutosremonttia? Suositteko mieluiten vähähiilihydraattista, vähärasvaista vai vähäkalorista ruokavaliota, vai jotain ihan muuta?  Vinkkejäkin saa antaa! :)

22 kommenttia:

  1. Mä joskus lukiossa kokeilin vähähiilihydraattista, mutta se ei sopinut mulle. Mulla oli kauhea väsy koko ajan. Luulen että kun kuitenkin juoksin lähes päivittäin niin keho tarvi sitä energiaa hiilareista. En kyllä muista mitä mä sitten söin, mutta koulussa lopetin perunan, pastan sun muun syömisen.
    Mä kyllä uskon, että pääset tavoitteeseen, tsempit silti! Pekka varmasti on kyselemässä rahojaan jos tavoitteeseen ei päästäkään (;

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kuullut myös, että hiilareita tarvii jos kovasti urheilee ja vaikkapa just juoksee. Mulla tää liikunta nyt ei semmosta tappoa oo, ainakaan vielä. ;D Ja joooo kyllä Pekka virnuilee jos en onnistu. xD

      Poista
    2. Peruna ja pasta eivät ole tärkeitä urheilun kannalta koska on urheilijoita joilla on keliakia ja ne saa hiilarit hedelmistä ja marjoista esim viinirypäleitä + mustikoita niin äkkiä tulee energinen olo mutta myös terveellinen koska hedelmissä ja marjoissa on vähän kaloreita eikä yhtään viljaa eli ainoastaan hyviä hiilareita :)

      Poista
    3. Aivaaan :D Mut entä se kuitujen saanti, onko niitä hedelmissä ja marjoissa? Ja entä jos vaihtaa vain tummaan paskaan ja riisiin? :) Ja sitten ruisleipä? Mulla on ainakin tällä hetkellä varmaan tuo kuitujen saanti vähän huono....? Hitsit kun pitäis enemmän perehtyä. ;D

      Poista
    4. Kuitupitoiset hedelmät ovat ainakin Kiivi, Päärynä, Persikka, Banaani jne ja marjoista Lakka, Vadelma ja mustikka. :)

      Poista
    5. Kiitos tiedoista, noita sit kantsii syödä kun taas syön hiilareita ;D

      Poista
  2. Ruokavalion ohella kannattaa painottaa monipuolista liikuntaa ja ottaa kaikki hyöty irti arkiliikunnasta, esim. reipas kävely pyöräilyn sijaan. Kouluun kannattaa ottaa vesipullo mukaan, sillä se vähentää janon ohella myös nälän tunnetta ja pitää virkeänä. Suositushan on, että nesteitä tulisi saada ruoan ohella 2-3 litraa päivässä (mikä on aivan helvetisti :D). Tavoitteeseen päästään kuitenkin helpommin, kun nesteytys on säännöllistä (tunnilla vesipullosta naukkailu). Mielen lisäksi iho ja kroppa virkistyvät pidempiakaisella käytöllä :)
    Ruokavaliossa on hyvä muistaa monipuolisuus ja se, että tärkeitä ravintoaineita tulee tarpeeksi; esimerkiksi punaisessa lihassa on paljon rautaa, mutta lihan tulisi olla mahdollisimman vähärasvaista -ja suolaista. Täysjyvätuotteita kannattaa suosia, sillä niissä on eniten elimistölle hyödyllisiä kuituja ja muita ravintoaineita + tasapainoittavat vatsan toimintaa. Hiilarikammo on joskus turhan yliampuvaa! :)
    Välipaloina kannattaa suosia esim. proteiinia sisältäviä rahkoja tai avokadoa (vaikka onkin aika hintava muihin hedelmiin nähden, pitää hyvin nälän kurissa ja on muutenkin hyvin terveellinen vaihtoehto).
    Nyt, kun illat ovat vielä pimeitä, päivittäisen d-vitamiinin saanti on tärkeää. Vaikka maitotuotteet ja kala sisältävät d-vitamiinia, päivittäiseen tarpeeseen nähden sen saanti on vähäistä. Kannattaa siis napsia 10-12 mikrogrammaa d-vitamiinia päivässä, pysyy virkeämpänä ja terveempänä :) Itse syön säännöllisesti d-vitamiinin lisäksi kalkkitabletteja, kalanmaksaöljykapseleita ja ajoittain rautavalmisteita.

    Siinä jotain mitä tuli ensimmäiseksi mieleen, tsemppiä ja positiivista mieltä tavoitteeseen! 8) Pienilläkin muutoksilla saa ihmeitä aikaan, eikä kannata stressata liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitkästä kommentista!

      Tuo vesipullo onkin ollut ajoittain koulussa, nyt koko viikon ja oon saanuki ravata vessassa koko ajan. :D Ennen kävin vessassa ehkä kolme kertaa päivän aikana, kertoo jotain siitä nesteiden saannista, liian vähän siis. Nyt saa ihan oikeesti koko ajan olla vessassa.
      Hyviä hiilihydraatteja onkin tarkoitus ottaa taas mukaan! Ja nimenomaan niitä hyviä. Ja kuitujahan pitäisi saada, nyt on vähän ööh kun en tunnu niitä saavan mistään. Että joo oikeessa oot, ei niitä hiilareita pidä niin kamalasti välttää, tää mun eka kokeilu onkin nyt vähän niinkuin se millä saan itseni vauhtiin ja opin miettimään mitä syön. ;D
      Noita d-vitamiineja tosiaan vois ostaa! En oo tainnu syödä niitä kuin viimeksi lapsena, mutta nyt vois ostaa. Jotain sinkkitabuja oon syönyt jossain vaiheessa... Nuo kalkki- ja kalanmaksaöljytabutkin vois olla mulle ihan hyviä.

      Kiitos tsempeistä ja vinkeistä, niitä aina mielellään ottaa vastaan kun yleensä aina tulee jotain uutta tietoa! :D

      Poista
  3. Vähähiilihydraattinen ruokavalio todellakin toimii jos sitä noudattaa hyvin :) ja kannattaa muistaa juoda paljon vettä mielellään 3l per päivä ja kaikki valmisruoat ja muut sokerituotteet kokonaan pois. Jos hiilareita syö vähän niin nekin täysjyvätuotteina, tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla että toimii! Oonkin kuullut siitä hyviä tuloksia. Toivottavasti mulla toimii vaikka kouluruokailussa normaalisti syönkin. Ja tuo veden juonti on tosiaan tärkeää! Valmisruoat ja sokerituotteetkin on jääneet nyt pois. :) Sitten kun taas otan hiilarit käyttöön, pitäisi varmaan kokeilla täysjyväpastaa ja -riisiä... Ja ruisleipä mulla onkin ollut aina se lemppari että pullaleivistä en niin välitä. Kiitos tsempeistä! ^^

      Poista
  4. Tsemppiä koitokseen! Meilläki ois vähän sellanen puhdistuskuuri menossa. Vähemmän herkkuja ja enemmän oikiiaa ruokaa. Pitäs vaan enemmän tehä itse ja ollaanki nyt tehty jonkinverran :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo se ite kokkaaminen on aika tärkeetä, ei mitää valmisruokia yms :) Ja ainakin jouluturvotuksen pitäs lähtee kun syö puhtaammin ja vähän liikkuu ja juo paljo vettä!

      Poista
  5. Tsemppiä haasteeseen! :) Itse aloitin syksyllä vähähiilarisen+hiivattoman+sokerittoman ruokavalion, ihan vain sen takia, että oon yleensä turvonnnut kuin ilmapallo :D Kuten arvata saattaa niin eihän se ihan putkeen oo mennyt mutta joitakin pysyviä muutoksia jäi: en juo enää mehua tai kaakaota, kaikki leipä menee tummana (ja hiivattomana), karkkia syön huomattavasti vähemmän ja kun on sokerittomalla, niin karkista tulee melkeen heti ällö olo. Sitten ainoa jugurtti mitä syön on luonnonjugurtti. toki se ensin vaati totuttelua mutta nyt en vois kuvitellakaan syöväni muuta :D että ei ihan hukkaan mennyt projekti! liikunnasta saat hyvin irti kun teet sen "intervallina" eli esim. kävelyssä ja juoksussa otat sellasia 5-10 sekunnin spurtteja aina välillä. sama liikunta mutta enemmän tehoa. Itse ajattelin ruokavalion suhteen näin: en sitä täysillä muuta, mutta jätän pois ne "pahimmat". Auttoi! En ole puntaria seurannut mutta tiedän että kiloja on lähtenyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kylläpäs kuulostaa tutulta tuo turvonnut ilmapallo ;D Ei kyllä enää! Tuohon pyrin itsekin että sais kaikki turhat sokeri pois. Ja jossain vaiheessa ei edes tee mieli enää sokeria. :) Ja kun sitä saa niin on niin makeaa että hyi!
      Sulla on kyllä just hyvä asenne tohon, ei tarvi olla niin kauheen tarkka mut kuhan pahimmat on pois ja saahan sitä tietty sillon tällön herkutella 8D Noita spurtteja vois kokeilla! Kuulemma ne on tosi tehokkaita. :)

      Poista
    2. asenne ratkaisee aina :D ne spurtit on tehokkaita! sitten kun niitä tekee jonkusen kerran niin ei osaakaan enää lenkkeillä ilman niitä... tulee sellanen "täähän menee ku vettä vaan" - olo ilman niitä.

      Poista
    3. Asenne on kaiken a ja o. ;)

      Poista
  6. Munakas raejuustolla ja tomaatilla on ihan super hyvää. :D Syön sitä aina kauheen kasan salin jälkeen. En tiiä mikä siinä on, mut se on vaan niin herkkua. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooooh kuulostaa hyvältä 8DD Raejuustoa en vielä oo ostanutkaan, nyt oon syönyt vain normaalia, fetaa ja auraa! Mut jepajee kyllä vaan terveellinenkin ruoka voi olla niin herkkua, siihen pitää vaan nähä vähän vaivaa :)

      Poista
  7. https://www.facebook.com/events/326924394181946/?fref=ts Sinne!

    VastaaPoista
  8. Maitorahka ja raejuusto mukaan ruokavalioon! Aamulla puuroo, päivällä kasviksia paljon ja välipalaks vaikka ruisleipä niin luulis kuidut riittävän. Kuha liikkuu paljon (oikeesti hikijumppaa / lenkkiä tms. eikä vaan kävelyä) niin kyllä saa syyä melkein mitä lystää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahh rahkat. ;D Ja puuro ois tosi hyvä aamulle kyllä, ainaki jos on kunnon kaurapuuroo. Mulla on jotain nallen neljän viljan ja se on ihan kamalaa.. O__O Mutta kunhan tää hiilariton kokeilu ensin päättyy!
      Liikkua en kerkeä millään esim. joka päivä joten siksi yritän ruuan kanssa pelata mahdollisimman hyvin. :)

      Poista